Sint, de racist, kinderboeman en slavendrijver

08_St._Nikolaas_bij_een_Snoeper

Ja! Ja! Ja! We zijn weer in de buurt van het sinterklaasfeest. En zoals de laatste jaren gebruikelijk is, hoort daar de zwarte Pietendiscussie bij! Yes, met al het drama wat erbij komt. Ik ben er al lang flauw van. Ik heb geen kinderen en de kinderen die in mijn leven zijn, tsja die zijn al “wakker” gemaakt in de harde realiteit! Sinterklaas bestaat niet. Soms voor het eerst in je leven besef je dat je belazerd bent. Dat is meestal rond een jaar of 4,5,6 max. Nou ja er zijn er vast van 7, maar die zijn dan heel goedgelovig he? Of de Sint waar het om gaat is erg goed verkleed. Of de Piet… De ZWARTE Piet! En dat is hem, het probleem, wat voorlopig de komende jaren nog wel zal blijven terugkeren. En om eerlijk te zijn snap ik er van alle kanten wel iets van. Here we go 🙂

De Sint, waarvan gezegd wordt dat hij uit het Byzantijnse rijk komt (dat was een land dat zo heette, tot de Turken het overnamen, toen heette het Turkije)heeft verschillende rollen gehad. Hij was een beschermheilige maar evolueerde later tot een ware kinderschrik, compleet met afschrikwekkende zwarte man met kettingen aan zijn voeten en narrenbelletjes. Wacht. Wat? Ja inderdaad, dat ziet er niet erg vrolijk uit. En waarom heeft die donkere man kettingen om zijn voeten? Was geen mode denk ik. Dus dat was de afbeelding van een slaaf. In de late 18e eeuw hadden we namelijk geen multiculturele samenleving! Geen genderneutrale wc,s, geen internet, niks. Er woonden in Nederland enkel blanke mannen met blond haar. En als er een een verdwaalde donkere krullenkop had, omdat ie misschien familie uit Spanje had, dan werd ie al “zwarte” genoemd.

Er waren wel Nederlanders die met Negroïde mensen te maken hadden. En dat waren de slavenhandelaren. Jongens die wat geld wilden verdienen en op een boot stapten en wat “handelswaar” gingen halen. Nou was Nederland heel erg betrokken geweest in de handel in kruiden enzo. Maar er werd ook gehandeld in Negers. Als je het zo zegt klinkt het bizar. Ik stel mij dan voor dat ik naar een winkelcentrum ga en bij een bepaalde winkel bijvoorbeeld een Surinamer kan kopen. Zoals een vriend van mij of een van de vele Negroïde mannen die ik ken of gekend heb. Moet je je voorstellen hoe dat zou zijn. Is toch bizar? Dus ik koop hem of haar, en daarna is ie van mij. En moet hij of zij doen wat ik zeg. Anders sla ik hem met een zweep, of ik maak hem gewoon af, doet niemand moeilijk over…

Dat vraag ik mij af. Hoe zou ik daar in die tijd mee zijn omgegaan? Zou ik dat niet kunnen? Of zou ik niet beter weten en gewoon all “business” zijn? Zo van: “tsja, het zijn maar Negers..” En hoe zouden die slaven zich hebben gevoeld? Keer het eens om, je woont in een volledig blank dorp. En plotseling wordt je ontvoerd door wat donkere mannen, die je aan het werk zetten. Nee… Ik bedoel geen loverboys ofzo hahaha. Je snapt het wel toch? Het is een rare gewaarwording, een bizarre tijd. Het is de reden waarom wij Surinamers hier hebben, waarom Suriname onze “eigendom” was. En de Antillen was een plek waar we de lastige jongens van de boot gooide. Ik weet niet eens of alle Nederlanders zich dat allemaal wel beseffen. We waren ooit niet al te goed met de donkere medemens, was geen medemens eigenlijk. Het was een product, wat denk je dat blanke Zuid-Afrikanen zijn? Nederlanders die ooit gezegd hebben: dit is nu van ons, en jij bent een minderwaardig mens. Dus ja, daar zit een knelpuntje.

En dat begrijp ik. Ik bedoel ik ben opgegroeid met veel donkere jongens en ooit, wilde ik Tupac zijn… Wigger die ik was, Jordan wilde ik zijn, Iverson, de Braziliaanse Ronaldo. Ik was zo graag zwart geweest als kind. Ergens ben ik daar overheen gegroeid en beseft dat ik als blanke ook gewoon van die muziek en dingen kon houden. Maar ik had altijd wel donkere vrienden enzo, zo werkt dat als je in Rotterdam opgegroeid. Ik zag nooit kleur. Nou ja, ik zag het wel, maar het was voor mij geen issue ofzo. Maar ik wist wel dat het er was. Racisme tegen minderheden en zelfs tegen mezelf. Soms hadden donkere mensen ook niets met een blank en blond jochie. Het heeft op mij weinig effect gehad, en toen ik eenmaal oud en slim genoeg was om te begrijpen wat racisme was…. Toen besefte ik het mij dat het meestal een intelligentie kwestie was. Zo van: er zijn in mijn buurt wat vervelende jongens, zwarte jongens, dus nu haat ik alle zwarte mensen. Tja, zo gaat dat soms.

Zwarte Pieten werden voordat ze zo heetten anders genoemd. Namelijk zwarte duivels! Ja! Dat lees je goed hahaha, het is allemaal toch wel iets apart of niet? En zwarte Piet was ook geen makkelijke jongen. Nee als je als kind stout was geweest kreeg je de “Roe!” Dan werden de blanke jongetjes door een zwarte man in carnavalskleding geslagen. Ik durf best te wedden dat daar wel eens iemand een trauma van op heeft gelopen. Zeker in de 19e eeuw, toen waren mensen nog wat minder verwijfd en gevoelig. Maar goed, laten we blij zijn dat we nu leven. De conclusie? Voor mij? Ik begrijp dat je als zwarte Nederlander een probleem kunt zien in het sinterklaasfeest en de origine ervan. Want ja, de oorsprong is uit de slavernij en weinig mensen hielden van Negers, was eigenlijk gewoon handelswaar. Dus dat stuk zit erin, kan iemand dat ontkennen? Nee toch? Maar het hoeft ook niet te betekenen dat je met een clubje in het zwart geklede hooligans een kinderfeest moet verstoren. Zoals een paar jaar terug, of vorig jaar. Whatever, die shit is al lang bezig.

Dus ik snap het, die aversie tegen het hele gebeuren. Maar dan de andere kant: de blanke Nederlander, of wat voor Nederlander dan ook, kan ook een Hindoestaan zijn, of wat dan ook. Die wil namelijk gewoon een kinderfeestje met zijn of haar kinderen vieren. Die ziet dat als traditie, wat het ook is. En die persoon hoeft niet per se racist te zijn ofzo, het kan ook een principe kwestie zijn. In het publieke debat is het ook precies dat. Sommige autochtone Nederlanders voelen zich steeds minder goed met onze multiculturele samenleving. Kerken zijn leeggelopen en er zijn meer moskeeën en op veel plekken is de traditionele Nederlandse cultuur er niet meer. Zo gaat dat, als je mensen door elkaar mengt van verschillende culturen. Maar ook hier heb ik begrip voor. Het argument wordt gemaakt dat de zwarte Piet met de roe, blanke kinderen bang zou maken van donkere mannen. En alhoewel dit zou kunnen, ik had er geen last van, en er ook nog nooit van gehoord. En dat zijn de beide kanten, het is ingewikkeld.

Het is namelijk niet zo dat de blanke man per se een racistisch motief heeft, en de donkere man wil ook niet het kinderfeestje verpesten, over het algemeen niet denk ik. Het probleem is alleen dat de discussie gevoerd wordt door mensen die er emotioneel erg bij betrokken zijn, om wat voor reden dan ook. En dat kan. Als jij je wilt opwinden over zwarte Piet, dan moet je dat doen. Dan ga je lekker het verkeer ontregelen, of leuzen schreeuwen tegen 5 jarigen. Of je maakt het nog bonter, je gaat iedereen over 1 kam scheren. Als blanke haat je die klote buitenlanders, want ze verneuken je cultuur, en soms pakken ze het wijf dat je wilt ook nog, zwartjoekels! Gvd, ik stem Wilders!

Of als donker persoon ga je alle Nederlanders als racisten zien. Ze doen er toch niks aan? Als ze het niet met je eens zijn, dan zullen ze wel racisten zijn! Enzovoort, enzovoort. Het is een beetje hetzelfde wat er met alle andere conflicten in de wereld gaande is. Als mensen hun geduld te veel verliezen worden ze onredelijk, en wordt het een “wij” tegen “zij”, en dat is precies wat hier gaande is. Net als een vriend van mij hoef ik er weinig van te horen. I dont give a damn. Maar aan de andere kant moet ik het ook weer kwijt, omdat het zo dom is en niet zo simpel als mensen denken. Maar aan de andere kant is het wel heel simpel, als iedereen gewoon iets meer zichzelf zou inleven in de ander, dan zou er best snel een oplossing gevonden kunnen worden. Even allemaal wat minder woede en agressie. En wat meer tolerantie en inleving. Maar dat is nu net het probleem van de mensheid in het algemeen.

Ik hoop dat dit de laatste Pietenblog is die ik moet schrijven. Maar ik denk het niet. En op zich is het ook niet erg, want ik vind het goed mijn mening erover te geven. Love is the way 🙂

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s