Terug in de bajes

download

Te veel drank op… Ik ben mijn net aangekochte Lego aan het sorteren als er ineens op de deur geklopt wordt. Ik heb mijn mes nog in mijn hand als ik de deur open doe. Ineens sta ik oog in oog met 8 man politie. “Doe dat mes weg!”, Schreeuwt een angstig uitziende agent. Ik lach en zeg dat ik hamburgers aan het snijden was, wat de waarheid is.

Eerder die avond heb ik een aanvaring met mijn bovenburen gehad. Dat wil zeggen ik was bezopen en kwaad vanwege van alles. De dood van mijn neefje, de ruzie met hangjongeren, herinneringen aan mijn verleden. Van alles eigenlijk. En vooral op de politie, die niets doet aan mijn problemen.

Maar hier zijn ze aan mijn deur, 8 man sterk. Omdat mijn bovenburen gebeld hebben, kennelijk hadden ze er reden toe. Al snel verschijnt een van de bovenburen. Nu heeft hij allerlei praatjes. Ik schreeuw tegen hem: “kankersnitch!”

Een agent zegt dat ik rustig moet worden. Maar daar heb ik geen zin in. Ik wil oorlog. Ik kijk de agent tegenover mij indringend aan, hij zegt met een soort van dwingende toon: “ik zou maar rustig doen!” Ik reageer met: “anders wat flikkertje?” De agent trilt, hij weet niet goed wat te doen.

Dan verschijnt de bovenbuurman weer op het toneel en roept iets. Ik flip en schreeuw dreigende woorden in zijn richting. En ik bedreig de agent nog eens. Waarop ik gearresteerd wordt. Scheldend en dreigend wordt ik afgevoerd. Diep in de nacht wordt ik voorgeleid en beledig ik de officier. Nacht in detentie.

De volgende dag zeg ik mijn advocaat niet nodig te hebben, er is immers weinig gebeurt. Maar de rechercheurs denken daar anders over. Ze claimen dat ik met een mes mijn bovenburen bedreigd heb. Ik zeg wat ik weet, ik ontken het. Maar ik houd een slag om de arm, ik weet het gewoon niet. Het zou best kunnen, kan ik nu naar huis?

Maar ineens kan ik dat niet. Na 3 boeken gelezen te hebben de volgende dag, kom ik de dag erna voor. Ik weet zeker dat ik vrijkom! Maar de officier denkt er anders over. Ze zegt: “ik laat jou niet gaan zonder een onderzoek!” En like that: 14 dagen verlenging. En zomaar wordt ik overgebracht naar het HVB (huis van bewaring) in Almelo.

Ik ben nog half in schock over de omstandigheden in de inkomstencel in Almelo. 1 van de 2 mannen bij mij zag ik van de week nog in het nieuws, vanwege een schietpartij in Vriezenveen. Super aardige vent verder. De 2 mannen voor mij zijn al lang weg als ik mij afvraag waarom het lang duurt voordat ze mij komen halen.

Dan komt een oude en zeer aardige bewaarder mij uitleggen dat ik eerst met de directie moet spreken. Ik zou namelijk in hongerstaking zijn en ook zou ik suïcidaal zijn. Zodra ik de directeur uitleg dat dit niet het geval is mag ik verder. Welkom in Karelskamp zegt de bewaarder met een lach op zijn gezicht.

Ik flip bij de gedachte dat ik weer vastzit. Als ik de afdeling op ga beleef ik het verschil met vroeger. Mijn cel heeft een tv met 200 ofzo zenders. Een koelkast en magnetron. Al snel mag ik “luchten” wat een uur binnen de muren in de openlucht rondlopen betekent. Hier krijg ik wat beweging en zie ik tot mijn verbazing de leider van een bepaalde motorclub rondlopen… Dacht dat hij in de gevangenis zou zitten ipv in een hvd… Super aardige kerel wel!

De volgende dag is het kerst. Ik heb nog steeds niemand kunnen bellen. Ik zou eerste kerstdag voor een vriendin koken. En met oud en nieuw naar mijn zusje gaan. Maar nu kan ik niet eens contact maken. De deur gaat dicht en ik staar naar de tv.

Na een minuut of 30 gaat hij weer open. De “reiniger” lacht naar mij en zegt: “fijne kerst!”, En geeft mij een plate met een bak vol Kentucky fried chicken. Ik ben verbaasd en tegelijkertijd happy. Ik vreet het in een paar minuten op en vraag mij erna af of alles nu over is. Mijn opleiding en leven? Is dit het einde?

Wordt vervolgd…

Advertenties

2 gedachten over “Terug in de bajes”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s